Planschade
Planschade is de waarde daling van vastgoed. Het kan spelen als gemeenten door het economisch klimaat en de omstandigheden op de onroerendgoedmarkt gronden en/of gebouwen een nieuwe functie te geven, te herbestemmen. Ook grond en gebouwen in eigendom bij particulieren of ontwikkelaars krijgt soms een nieuwe bestemming.
Risico gemeente
Aan een herbestemming is een planschaderisico verbonden voor de gemeente. Daalt de waarde van het vastgoed dan kan de eigenaar het waardeverschil als planschade bij de gemeente claimen.
Planschade is onder te verdelen in
- Vermogensschade (waardevermindering van onroerende zaken)
- Inkomensschade, die ontstaat na wijziging van de planologie (bestemmingsplan).
Ligt het initiatief van de herbestemming bij particulieren of ontwikkelaars dan dienen deze het geschatte schadebedrag te storten op een rekening van de gemeente.
Planschade Taxatie
Het is wenselijk om vooraf goed inzicht te hebben in de financiële gevolgen van het herbestemmen. Bij een planschade risicoanalyse gaat het vaak om complexe taxaties waarin de voor- en nadelen van de nieuwe planologie duidelijk in kaart moet worden gebracht.
DVC verzorgt voor u een planschade taxatie met een heldere rapportage.
Voorgenomen wijzigingen
De overheid is voornemens het eigen risico te verhogen.Ook nu is het al zo dat uw gemeente niet alle schade vergoedt. Omdat ontwikkelingen wenselijk blijven wordt enig nadeel gezien als een normaal maatschappelijk aanvaardbaar risico dat iedereen loopt. In de huidige wet is de drempel voor een ‘kleine schade’ bepaald op 2% van de waarde van de woning. De overheid wil dit eigen risico ophogen naar 5%.
Wetende dat de gemiddelde huizenprijs in het vierde kwartaal van 2020 is gestegen naar € 365.000 dan hebben we het over een ‘maatschappelijk aanvaardbaar risico’ van € 18.250 dat voor uw eigen rekening komt.